Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centras
Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centro naujienos
Sveika mityba – į ką svarbiausia atkreipti dėmesį studentams?
2022-09-12
Sveika mityba – į ką svarbiausia atkreipti dėmesį studentams?
Kiekvienas žmogus, išgirdęs frazę sveika mityba, suvokią ją skirtingai. Svarbu atkreipti dėmesį, kad sveikai maitintis nėra sudėtinga. Priešingai, sveiku maistu galima ir mėgautis. Tačiau į ką svarbiausia atkreipti dėmesį?
Kodėl reikia maitintis sveikai?
Prieš aiškinantis, koks maistas iš tiesų yra sveikas, reikėtų sužinoti, kodėl žmogui jis yra toks svarbus. Pirmiausia, maistas yra tarsi organizmo kuras, kuris tiekia kūnui energiją, t. y. kalorijas, maistines medžiagas ir kt. Jeigu organizmas negauna pastarųjų medžiagų, tai gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus. Tokiu atveju, jei vartosite daugiau kalorijų, negu sudeginsite, galite priaugti viršsvorio.
Nutukusiems, viršsvorio turintiems žmonėms padidėja rizika susirgti tokiomis ligomis, kaip II tipo cukrinis diabetas, įvairiais kepenų ir inkstų sutrikimais. Naudodamiesi kūno masės indekso skaičiuokle galite sužinoti, turite viršsvorio ar ne.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad jeigu vartojate daug perdirbtų maisto produktų, padidėja rizika susirgti vėžiu ar širdies ligomis. Tiesa, kuo daugiau racione visaverčio maisto, turinčio daug maistinių medžiagų, tuo geresnė ir organizmo apsauga nuo įvairių ligų ir pan. Mityba, kurioje gausu perdirbto maisto, taip pat gali padidinti depresijos simptomų riziką, ypač žmonėms, kurie mažiau juda.
Kaip maitintis sveikai?
• Atsisakykite daug cukraus turinčių gėrimų. Apribokite saldžių gėrimų, tokių, kaip limonadas, energetiniai gėrimai, vartojimą. Reguliarus saldžių gėrimų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai;
• Rinkitės sočius, o ne itin kaloringus maisto produktus. Kai esate alkanas, valgykite sotų bei maistingą, o ne itin kaloringą greitą maistą (pusfabrikačius). Rinkitės baltymų ir skaidulų turinčius patiekalus ir užkandžius, kurie suteiks sotumo jausmą;
• Valgykite visavertį maistą. Sveikos mitybos modelį pirmiausia turėtų sudaryti visavertis maistas, pavyzdžiui, daržovės, vaisiai, riešutai, sėklos, nesmulkinti grūdai (pavyzdžiui, avižos) ir baltymų šaltiniai (pavyzdžiui, kiaušiniai, vištiena, žuvis);
• Nevalgykite to, kas yra sveika, tačiau jums neskanu. Jei kelis kartus išbandėte konkretų maistą, kuris yra sveikas, tačiau jums visiškai neskanus, nevalgykite jo. Visada rinkitės alternatyvas, kurios skanios būtent jums, o ne verskite save valgyti tai, kas nepatinka;
• Nepamirškite gerti vandens. Organizmas visada turėtų būti tinkamai drėkinamas. Tam geriausiai tinka vanduo. Jei nesate įpratę gerti vandens, pasiimkite gertuvę, įpilkite vandens, įdėkite mėgstamų vaisių griežinėlių (pavyzdžiui, griežinėlį citrinos, apelsino, greipfruto) ir gurkšnokite dienos eigoje.
Ar reikia atsisakyti viso nesveiko maisto?
Sveikai maitinantis, geriausia apriboti tam tikrus maisto produktus. Tačiau jūs neturite visą laiką vengti nesveikų maisto produktų, pavyzdžiui, ledų, saldainių, greito maisto, kepinių ir pan. Vietoj to, stenkitės pirmenybę teikti sveikam, daug maistinių medžiagų turinčiam maistui – daržovėms, vaisiams, riešutams, sėkloms ir žuviai.
Nesveiku maistu patariama mėgautis ypatingomis progomis, draugų susibūrimų, švenčių metu. Svarbiausia, kad perdirbtas maistas, lyginant su jūsų įprasta mityba, būtų maža jūsų suvartojamų kalorijų dalis. Tuomet problemų nebus, nes svarbu suderinti tai, kas sveika ir skanu, o savęs be galo varžyti – nereikia.
Nepamirškite, kad jeigu jums sveika mityba neteikia malonumo, vadinasi, ilgai taip maitintis tiesiog neįstengsite. Tad atraskite balansą tarp to, kas sveika ir skanu!
Kodėl reikia maitintis sveikai?
Prieš aiškinantis, koks maistas iš tiesų yra sveikas, reikėtų sužinoti, kodėl žmogui jis yra toks svarbus. Pirmiausia, maistas yra tarsi organizmo kuras, kuris tiekia kūnui energiją, t. y. kalorijas, maistines medžiagas ir kt. Jeigu organizmas negauna pastarųjų medžiagų, tai gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus. Tokiu atveju, jei vartosite daugiau kalorijų, negu sudeginsite, galite priaugti viršsvorio.
Nutukusiems, viršsvorio turintiems žmonėms padidėja rizika susirgti tokiomis ligomis, kaip II tipo cukrinis diabetas, įvairiais kepenų ir inkstų sutrikimais. Naudodamiesi kūno masės indekso skaičiuokle galite sužinoti, turite viršsvorio ar ne.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad jeigu vartojate daug perdirbtų maisto produktų, padidėja rizika susirgti vėžiu ar širdies ligomis. Tiesa, kuo daugiau racione visaverčio maisto, turinčio daug maistinių medžiagų, tuo geresnė ir organizmo apsauga nuo įvairių ligų ir pan. Mityba, kurioje gausu perdirbto maisto, taip pat gali padidinti depresijos simptomų riziką, ypač žmonėms, kurie mažiau juda.
Kaip maitintis sveikai?
• Atsisakykite daug cukraus turinčių gėrimų. Apribokite saldžių gėrimų, tokių, kaip limonadas, energetiniai gėrimai, vartojimą. Reguliarus saldžių gėrimų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai;
• Rinkitės sočius, o ne itin kaloringus maisto produktus. Kai esate alkanas, valgykite sotų bei maistingą, o ne itin kaloringą greitą maistą (pusfabrikačius). Rinkitės baltymų ir skaidulų turinčius patiekalus ir užkandžius, kurie suteiks sotumo jausmą;
• Valgykite visavertį maistą. Sveikos mitybos modelį pirmiausia turėtų sudaryti visavertis maistas, pavyzdžiui, daržovės, vaisiai, riešutai, sėklos, nesmulkinti grūdai (pavyzdžiui, avižos) ir baltymų šaltiniai (pavyzdžiui, kiaušiniai, vištiena, žuvis);
• Nevalgykite to, kas yra sveika, tačiau jums neskanu. Jei kelis kartus išbandėte konkretų maistą, kuris yra sveikas, tačiau jums visiškai neskanus, nevalgykite jo. Visada rinkitės alternatyvas, kurios skanios būtent jums, o ne verskite save valgyti tai, kas nepatinka;
• Nepamirškite gerti vandens. Organizmas visada turėtų būti tinkamai drėkinamas. Tam geriausiai tinka vanduo. Jei nesate įpratę gerti vandens, pasiimkite gertuvę, įpilkite vandens, įdėkite mėgstamų vaisių griežinėlių (pavyzdžiui, griežinėlį citrinos, apelsino, greipfruto) ir gurkšnokite dienos eigoje.
Ar reikia atsisakyti viso nesveiko maisto?
Sveikai maitinantis, geriausia apriboti tam tikrus maisto produktus. Tačiau jūs neturite visą laiką vengti nesveikų maisto produktų, pavyzdžiui, ledų, saldainių, greito maisto, kepinių ir pan. Vietoj to, stenkitės pirmenybę teikti sveikam, daug maistinių medžiagų turinčiam maistui – daržovėms, vaisiams, riešutams, sėkloms ir žuviai.
Nesveiku maistu patariama mėgautis ypatingomis progomis, draugų susibūrimų, švenčių metu. Svarbiausia, kad perdirbtas maistas, lyginant su jūsų įprasta mityba, būtų maža jūsų suvartojamų kalorijų dalis. Tuomet problemų nebus, nes svarbu suderinti tai, kas sveika ir skanu, o savęs be galo varžyti – nereikia.
Nepamirškite, kad jeigu jums sveika mityba neteikia malonumo, vadinasi, ilgai taip maitintis tiesiog neįstengsite. Tad atraskite balansą tarp to, kas sveika ir skanu!