Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centras
Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centro naujienos
Sveika mityba universitete: kuo ypatingi „Confetti“ ir „Maisto imperija“ meniu?
2024-10-30
Sveika mityba universitete: kuo ypatingi „Confetti“ ir „Maisto imperija“ meniu?
Maistas – neatsiejama žmogaus gyvenimo dalis, o tinkama mityba – sveikatos pagrindas. Netinkamai maitinantis, gali sutrikti fizinė ir psichinė sveikata, kamuoti nuovargis, o ypač įtemptu sesijų laikotarpiu, netinkamo maisto pasirinkimas gali lemti ir energijos stygių, pablogėjusią koncentraciją ir susilpnėjusią atmintį.
VILNIUS TECH padaliniuose įsikūrusios „Maisto imperija“ ir „Confetti“ į savo valgiaraščius įtraukia aukštos maistinės vertės turinčių patiekalų, džiuginančių ne tik studentų skrandžius.
Sveikas maistas kiekvienam
Plytinės rūmuose besimokantys studentai, dirbantys mokslininkai ir svečiai turi galimybę kasdien ragauti įvairių, sveikai paruoštų patiekalų restorane „Confetti“. Kaip pasakoja jo vadovas Aidas Poleninas, kiekvienam patiekalui sukurti yra skiriamas ypatingas dėmesys ne tik pasirenkant produktus, bet ir vengiant įvairių dirbtinių skonio stipriklių, cukraus ar kitų priedų, kurie nėra palankūs sveikatai.
„Mūsų šūkis – sveikas maistas kiekvienam. Todėl savo patiekalus gaminame taip, jog šie prisigertų kuo mažiau riebalų, arba visai jų neturėtų, gamindami mėsos patiekalus nenaudojame miltų ir įprastinių džiūvėsėlių, juos keičiame daržovėmis arba avižų džiūvėsėliais, o pridėtinį cukrų – į uogas ir agavų sirupą.. Net pagal dietistų maistinės vertės skaičiavimus, vitrinoje esantys skanėstai yra klasifikuojami kaip užkandžiai, o ne desertai“, – pasakoja restorano vadovas.
Taip pat „Confetti“ ypatingas tuo, jog kasdien čia galima rasti daug įvairiai, bet sveikai paruoštų daržovių, tarp kurių yra ir pačių savininkų užaugintų bei marinuotų daržo gėrybių.
Mėsos patiekalai ruošiami iš Lietuvos ūkininkų tiekiamų produktų, o kiaušiniai – tik laisvai laikomų vištų. Šiame restorane sveikuoliški ir padažai, gaminami nenaudojant krakmolo, miltų ir kitokių priedų.
„Confetti“ neužmirštami ir užsienio studentai, kuriems suteikiama galimybė mėgautis savo tradiciniais bei paragauti lietuviškų patiekalų. Nevalgantys mėsos ar vengiantys gliuteno, taip pat gali rinktis iš keleto patiekalų per dieną.
„Prie valgiaraščių sudarymo ir maisto gamybos dirba tik ilgą patirtį turintys savo sričių profesionalai. Maitinant studentus ir dėstytojus, mums svarbu, kad šie gautų ne greitai pasisavinamus, bet sudėtinius – t.y. lėtai energiją išskiriančius angliavandenius. Valgant tokį maistą, energijos užtenka visai dienai, virškinimas būna lengvesnis, o organizmas pasisavina daugiau maistinių medžiagų. Todėl mums svarbu, kad kiekvienas patiekalas būtų tik geriausios kokybės ir maistinės vertės“, – pasakoja „Conffeti“ vadovas Aidas Poleninas.
Svarbiausia – skonis ir estetika
„Maisto imperija“ yra puikiai pažįstama, ilgametė Statybos ir Verslo fakultetų dalis, į kurią užsuka pavalgyti ne tik šių, bet ir kitų fakultetų studentai, dėstytojai bei darbuotojai.
Restorano vadovas Valdas Petrušis pasakoja, jog valgiaraštis sukurtas taip, kad jame pavalgyti rastų ir norintieji papietauti, ir užkąsti – kasdien jame galima rasti 15-20 patiekalų. Taip pat nemaža dalis pritaikyta vegetarams, tam tikrų maisto produktų netoleruojantiems žmonėms ir užsienio studentams.
„Turime nemažą pasirinkimą patiekalų nevalgantiems mėsos, ypač kiaulienos, kadangi dalis universiteto bendruomenės yra atvykę iš šalių, kuriose tikėjimas neleidžia to daryti. Taip pat gaminame nemažai vištienos patiekalų. Kasdien ruošiame skirtingus patiekalus, tačiau yra ir tokių, kuriuos gaminame kasdien, pavyzdžiui, itin mėgstamus kiaulienos karbonadus. Tačiau mūsų pagrindinė vizija – restoranas, kuriame visi rastų ką nors sau tinkamo“, – pasakoja V. Petrušis.
„Maisto imperijoje“ maistą ruošia profesionalai, ir gamina tik iš šviežių produktų. Kaip pasakoja restorano direktorius, mėsą ir ekologiškas daržoves jie perka iš Lietuvos ūkininkų. Tam labai svarbus ir sezoniškumas, todėl nuolat galvojama, ką galima pagaminti iš tą dieną esančių produktų.
„Mums svarbiausia yra maisto skonis ir vaizdas, kuriuos sukuriame įdėję meilės ir gamindami iš širdies. Visuomet stengiamės dirbti su šypsena“, – sako V. Petrušis.
Restoranus rasite:
„Maisto imperija“ – Saulėtekio al. 11, S2 Auditoriniame korpuse, 1 aukšte.
„Confetti“ – Plytinės g. 25, 1 aukšte ir Islandijos g. 3.