Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centras
Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centro naujienos
VILNIUS TECH Bibliotekos knygų Kalėdos: praturtinkite šių metų šventinį stalą išskirtiniais skoniais
2020-12-22
VILNIUS TECH Bibliotekos knygų Kalėdos: praturtinkite šių metų šventinį stalą išskirtiniais skoniais
Štai jau beveik ir atkeliavo ilgai lauktos šventės! O kokios šventės be gausiai vaišėmis nukrauto stalo? Nors šiais laikais galima lengvai padengti stalą jau paruoštais patiekalais, bet juk savo pačių su meile gamintas maistas sukuria kur kas jaukesnę šventinę atmosferą. Juolab, kad šie metai buvo tikrai išskirtiniai, ir dauguma sutiksime šventes savo namuose. Kita vertus, sakoma, kad „nėra to blogo, kas neišeitų į gerą“. Tad kviečiame pasinaudoti namuose praleidžiamu laiku ir, pasitelkiant pasaulio virtuvių receptais, ne tik praturtinti šventinį stalą neragautais patiekalais, bet ir jų skoniais „apkeliauti“ visą pasaulį.
Nors atstovaujame technikos universitetą, tačiau VILNIUS TECH Bibliotekos prenumeruojamuose elektroniniuose ištekliuose galite rasti pačios įvairiausios literatūros! Ir štai keletas pavyzdžių, ką mes galime Jums pasiūlyti, ruošiantis laukiamiausioms metų šventėms.
Tradiciniai, per kartų kartas perduodami kitų šalių valgiai mūsų šventiniam stalui gali suteikti išskirtinio naujumo. Tad kviečiame apkeliauti Europos šalių tradicines virtuves su Europos Komisijos išleista (ir lietuvių kalba) knyga „Įspūdinga! Gurmaniška kelionė išskirtinių europietiškos virtuvės skonių beieškant“.
O jei Jums nesvetima ir anglų kalba, daugybę idėjų galite rasti EBSCOhost duomenų bazės elektroninių knygų kolekcijose. Pavyzdžiui, susipažinti su kalėdinėmis tradicijomis bei daugiau nei 100 paprastų kalėdinių receptų galite knygoje „Delicious December: How the Dutch Brought Us Santa, Presents, and Treats: A Holiday Cookbook“. O jei šventiniam stalui norite suteikti daugiau išskirtinumo ir egzotikos, įkvėpimo galite pasisemti iš „Korean Home Cooking: Classic and Modern Recipes“, „The Hakka Cookbook: Chinese Soul Food From Around the World“, „Scents and Flavors: A Syrian Cookbook“, „Greek Revival: Cooking for Life“, „From Tea Cakes to Tamales: Third-Generation Texas Recipes“ bei „Encarnación’s Kitchen: Mexican Recipes From Nineteenth-Century California“ knygų. Taip pat, gausybę receptų iš įvairių šalių rasite knygose „Breaking Bread: Recipes and Stories From Immigrant Kitchens“, „The Classic Hoosier Cookbook“, „Summer Pleasures, Winter Pleasures: A Hudson Valley Cookbook“.
Knygose taip pat gausu įvairiausių gaminimo gudrybių ir patarimų. Jei visuomet skubate ar tiesiog norite išbandyti naujus maisto ruošimo būdus, galite pasinaudoti knygoje „Delicious Under Pressure: Over 100 Pressure Cooker Recipes“ pateiktais, gaminimui greitpuodžiuose pritaikytais receptais. Tuo tarpu tie, kurie jaučia aistrą gaminimui ir tam negaili laiko, galės patikrinti ir patobulinti savo kulinarinius įgūdžius gamindami įmantriausius desertus iš knygos „The Artful Baker: Extraordinary Desserts From an Obsessive Home Baker“. O jei visgi norite šventes sutikti su sveikesniais patiekalais, jums padės knygos „Air Fry Everything: Foolproof Recipes for Fried Favorites and Easy Fresh Ideas by Blue Jean Chef, Meredith Laurence“ bei „Eating Well, Living Better: The Grassroots Gourmet Guide to Good Health and Great Food“.
Besilaikantys specializuotos mitybos taip pat gali sutikti šventes skaniai! Gausybę receptų be pieno produktų rasite knygoje „The Kosher Baker: Over 160 Dairy-free Recipes From Traditional to Trendy“, o vegetarams ir veganams idėjų suteiks knygos „Taste Divine, The: Indian Vegetarian Cooking the Natural Way“, „Vegan Recipes From the Middle East“ bei „Divine Vegan Desserts“. Net angliavandenius ribojančios Keto mitybos entuziastai gali sutikti šventes nenuklysdami nuo savo mitybos tikslų su knyga „The Keto Cookbook: Innovative Delicious Meals for Staying on the Ketogenic Diet“.
Šventiniai Kalėdų patiekalai ir skanėstai yra neatsietina žiemos švenčių tradicijų dalis. Pavyzdžiui, ar žinote, kada atsirado cukrinės lazdelės ir kaip jos tapo Kalėdų simboliu? Arba, kiek ilgai išsilaiko tradicinis vaisių pyragas? O gal kada svarstėte, kiek kalakutų kasmet baigia savo kelionę ant švenčių stalų? Šiuos ir daugybę kitų įdomių faktų apie Kalėdų maistą bei kitas tradicijas rasite knygoje „Now You Know Christmas: The Little Book of Answers“.
Kita vertus, kalėdiniai patiekalai aprašyti ne tik knygose. VILNIUS TECH Bibliotekos elektroniniuose ištekliuose galite rasti ir straipsnyje publikuotą tradicinio anglų kalėdinio pudingo receptą, kuriuo galėsite paįvairinti savo šventinį stalą. Tai „suaugusiųjų“ desertas, sulaukęs net mokslininkų dėmesio, aiškinantis, kiek alkoholio yra populiariausiuose kalėdiniuose pudinguose „What proof is in your Christmas pudding? Is caring under the influence possible?“. Bibliotekoje prenumeruojamuose leidėjo Taylor & Francis žurnaluose, pavyzdžiui, „Food and Foodways“ ir „Food, Culture & Society“, galite rasti dar daugiau įdomių, moksliškai patvirtintų faktų ir tyrimų apie kalėdinius patiekalus. Pavyzdžiui, straipsnyje „The Archaeology Of Christmas Cakes“ galite susipažinti su tradicinio anglų kalėdinio vaisių pyrago receptų istorija.
O gal jums rūpi, kaip šventinė puota gali atsiliepti jūsų sveikatai? Remiantis Emerald leidėjo „Nutrition & Food Science“ žurnalo straipsniu „Could Christmas dinner be good for your teeth?“, kalėdiniai patiekalai gali būti net sveiki jūsų dantims, o kiek laiko reikėtų žingsniuoti, kad „sudeginti“ tipinių kalėdinių pietų metu suvartotas kalorijas, sužinosite straipsnyje „Calories and steps! How many days of walking/hiking in the Himalayas does ONE Christmas lunch translate to?“
Taigi, linkime visiems skanių, bet tuo pačiu – ir saikingų švenčių, kaip jau prieš daugiau nei šimtmetį rekomendavo gydytojai.
Primename, kad naudotis VILNIUS TECH bibliotekos prenumeruojamais elektroniniais ištekliais galite tik įsidiegę ir aktyvavę VPN paslaugą.
Rekomenduoja VILNIUS TECH Bibliotekos Mokslinės informacijos skyriaus vedėja dr. Raminta Pranckutė