Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centras
Išmanių ir klimatui neutralių kompetencijų centro naujienos
VILNIUS TECH SKAITO mokslas: minint Pasaulinę maisto saugos dieną
.png)
2024-06-07
VILNIUS TECH SKAITO mokslas: minint Pasaulinę maisto saugos dieną
Birželio 7-ąją, Jungtinių Tautų Organizacijos iniciatyva, minima Pasaulinė maisto saugos diena. Šios dienos tikslas – atkreipti dėmesį į maisto saugos svarbą. Dažnai maisto sauga yra laikoma savaime suprantamu dalyku, tačiau iš tiesų tai yra daugybės specialistų nuolatinio darbo rezultatas.
Europos maisto saugos tarnybos užsakymu atliktos „Eurobarometro“ apžvalgos duomenys rodo, kad 55 proc. Europos Sąjungos gyventojų ir apie 52 proc. lietuvių maisto sauga kelia didelį susirūpinimą. Beveik du trečdaliai vartotojų yra pakeitę savo mitybos įpročius remdamiesi gauta informacija apie maisto saugą.
Europiečiai labiausiai nerimauja dėl netinkamo antibiotikų, hormoninių medžiagų ar steroidų naudojimo gyvulininkystėje (44 proc.), dėl pesticidų likučių maiste (39 proc.) ir maisto priedų naudojimo (36 proc.).
Dauguma lietuvių mano, kad didžiausią riziką kelia netinkamas įvairių maisto priedų, tokių kaip konservantai, dažikliai, kvapo ir skonio stiprikliai, naudojimas (77 proc.). Be to, jie nerimauja dėl genetiškai modifikuotų ingredientų naudojimo maiste ir gėrimuose (70 proc.) bei gyvūnų ligų įtakos maisto saugai (73 proc.).
Renkantis maistą Lietuvos gyventojams svarbiausi kriterijai yra kaina, skonis, maisto kilmės šalis ir, žinoma, maisto sauga.
Šią dieną svarbu prisiminti, kad maisto sauga nėra tik gamintojų atsakomybė, bet tai ir vartotojų rūpestis. Kiekvienas mūsų turėtume sąmoningai rinktis maisto produktus ir atkreipti dėmesį į informaciją apie jų saugumą. Tik bendromis pastangomis galima užtikrinti, kad mūsų vartojamas maistas būtų saugus ir sveikas.
Europos maisto saugos tarnybos užsakymu atliktos „Eurobarometro“ apžvalgos duomenys rodo, kad 55 proc. Europos Sąjungos gyventojų ir apie 52 proc. lietuvių maisto sauga kelia didelį susirūpinimą. Beveik du trečdaliai vartotojų yra pakeitę savo mitybos įpročius remdamiesi gauta informacija apie maisto saugą.
Europiečiai labiausiai nerimauja dėl netinkamo antibiotikų, hormoninių medžiagų ar steroidų naudojimo gyvulininkystėje (44 proc.), dėl pesticidų likučių maiste (39 proc.) ir maisto priedų naudojimo (36 proc.).
Dauguma lietuvių mano, kad didžiausią riziką kelia netinkamas įvairių maisto priedų, tokių kaip konservantai, dažikliai, kvapo ir skonio stiprikliai, naudojimas (77 proc.). Be to, jie nerimauja dėl genetiškai modifikuotų ingredientų naudojimo maiste ir gėrimuose (70 proc.) bei gyvūnų ligų įtakos maisto saugai (73 proc.).
Renkantis maistą Lietuvos gyventojams svarbiausi kriterijai yra kaina, skonis, maisto kilmės šalis ir, žinoma, maisto sauga.
Šią dieną svarbu prisiminti, kad maisto sauga nėra tik gamintojų atsakomybė, bet tai ir vartotojų rūpestis. Kiekvienas mūsų turėtume sąmoningai rinktis maisto produktus ir atkreipti dėmesį į informaciją apie jų saugumą. Tik bendromis pastangomis galima užtikrinti, kad mūsų vartojamas maistas būtų saugus ir sveikas.
VILNIUS TECH Biblioteka rekomenduoja knygas, kurios skatina supratimą apie maisto saugą:
Knygas rasite per VILNIUS TECH Virtualiąją biblioteką.
*Prieiga prie visateksčių elektroninių knygų galima tik iš VILNIUS TECH kompiuterių tinklo. Naudojantis VPN paslauga prie šios duomenų bazės galima prisijungti iš namų. Jungiantis prie VPN paslaugos, saugumui užtikrinti papildomai reikia naudoti dviejų faktorių autentifikaciją (t.y. patvirtinimas mobiliojo įrenginio aplikacijoje arba skambučiu).
*Prieiga prie visateksčių elektroninių knygų galima tik iš VILNIUS TECH kompiuterių tinklo. Naudojantis VPN paslauga prie šios duomenų bazės galima prisijungti iš namų. Jungiantis prie VPN paslaugos, saugumui užtikrinti papildomai reikia naudoti dviejų faktorių autentifikaciją (t.y. patvirtinimas mobiliojo įrenginio aplikacijoje arba skambučiu).