.jpg)
Duomenų laboratorija

Šioje laboratorijoje:
- naudojant skirtingos kilmės duomenų generavimą, apdorojimą ir modeliavimą sprendžiamos tvarumo problemos;
- dirbama su duomenų bazėmis ir duomenų atvaizdavimo įrankiais;
- modeliuojami, prognozuojami ir atvaizduojami aplinkoje vykstantys procesai, sprendžiant realias aplinkos apsaugos miesto ekosistemos problemas;
- įgyjama žinių, kaip integruoti duomenis į studijas ir aplinkos bei ekosistemų stebėseną, taikant stacionarias ir mobilias duomenų rinkimo sistemas.
Duomenų laboratorijoje vykdoma aplinkos atvirųjų duomenų stebėsena ir valdymas realiuoju laiku. Stebimi cheminės, biologinės, akustinės taršos parametrai, CO₂ emisijos, transporto srautų judėjimas ir kt., atliekama statinių ir patalpų mikroklimato duomenų analizė.
Duomenų laboratorija – tai mokslinių tyrimų ir inovacijų vieta, kurioje analizuojant aplinkos duomenis siūlomi sprendimai, siekiant gerinti verslo, mokslo ar technologijų sėkmę.
Ekodizaino laboratorija

Šioje laboratorijoje:
- analizuojamasi produktų gyvenimo ciklas (angl. Life Cycle Assessment, LCA), įvertinant jų poveikį aplinkai visuose gyvavimo ciklo etapuose nuo žaliavos gavybos iki atliekų šalinimo;
- įrengtoje perdirbimo, eksperimentavimo ir dizaino erdvėje, diegiant žiediškumo principus, kuriami nauji aplinkosauginiai sprendimai bei produktai, panaudojant perdirbtą plastiką 3D spausdiniams;
- įvairios antrinės žaliavos panaudojamos naujų produktų prototipų kūrimui;
- vykdoma edukacija ir žinių sklaida. Mokoma apie ekologinio projektavimo principus ir jų taikymą praktikoje.
Ekodizaino laboratorijoje galima vykdyti įvairius darbus ir tyrimus, siekiant kurti tvarius produktus, sprendimus. Tai eksperimentavimo erdvė, kurioje kuriama pridėtinė vertė verslui bei skatinamas tvarus vartojimas ir gamyba.
Tvaraus vartojimo laboratorija

Šioje laboratorijoje:
- technologijų pagalba demonstruojami žiedinės bio-ekonomikos principai: maisto ir virtuvės atliekos virsta energetiniais ištekliais bioreaktoriuje, o kompostas panaudojamas maisto kultūrų auginimo cikle;
- praktiškai parodoma, kaip galima sumažinti maisto sistemos aplinkosauginį pėdsaką ir poveikį klimatui, mažinant maisto švaistymą ir rūšiuojant maisto ir virtuvės atliekas;
- vykdoma edukacija ir renginiai apie tvarų maisto išteklių vartojimą ir „Zero Waste“ (viso atliekų mažinimo) principus.
Tai demonstracinė erdvė, kurioje įdiegtos mokslu grįstos technologijos uždaro maisto grandinės žiedą, čia skatinamas atsakingas vartojimas, mažinant išteklių švaistymą ir ugdant sąmoningus vartotojus.
Maisto laboratorija

Šioje laboratorijoje:
- kiekvienas VILNIUS TECH bendruomenės narys gali pasigaminti ar pavalgyti savo pasiruoštą maistą jaukioje ir atviroje aplinkoje;
- savo maistą paskaninti čia auginamomis šviežiomis žolelėmis;
- susipažinti su tvaraus maisto vartojimo principais ir idėjomis;
- dalyvauti maisto ruošimo dirbtuvėse ir edukacinėse veiklose, skatinančiose tvarų gyvenimo būdą.
Atviroje maisto laboratorijoje (Tvaraus vartojimo erdvėje) skatinamas bendruomeniškumas ir tvarumo kultūros puoselėjimas.
-
- Puslapio administratoriai:
- Emilis Keras
- Monika Linkevič
- Ugnė Daraškevičiūtė